Eten/drinken

Problemen met eten en drinken kunnen op alle leeftijden voorkomen. Pre-logopedie richt zich op baby’s. Vragen op dit gebied verwijzen wij door naar een collega.

Wij zijn beiden opgeleid als behandelaar Sensorische informatieverwerking bij “Anders kijken naar kinderen”.

Bij problemen op het gebied van eten, drinken, kwijlen, kauwen en ander afwijkend mondgedrag bij jonge kinderen kijken wij samen met u naar de mogelijke oorzaak. Vaak is er sprake van een verstoorde gevoeligheid in het mondgebied. Kinderen met een verhoogde gevoeligheid (lage prikkeldrempel) kunnen prikkels van bijvoorbeeld hardere voedingsmiddelen zoals crackers of rauwkost niet verdragen, of hebben juist moeite soep of saus met een wisselende structuur. Als kinderen voedsel in hun mond proppen en dit in te grote stukken doorslikken of uiteindelijk niet opeten, kan dit zowel duiden op een verhoogde als verlaagde gevoeligheid (hoge prikkeldrempel) in het mondgebied. Het is dus zaak het probleem goed te analyseren. Door onze opleiding op het gebied van Sensorische Informatieverwerking kunnen wij u hier goed mee helpen.

Er kan ook sprake zijn van niet goed kunnen kauwen of slikken door krachtverlies of verlies van sensibiliteit na bijvoorbeeld een herseninfarct. Ook kan het zijn dat u zich vaak verslikt, met of zonder hoesten (‘stil’ verslikken: soms te horen aan een ‘natte’ stem na het slikken). De mondspieren en het slikken kunt u trainen bij de logopedist.

Zie ook:
http://www.logopedie.nl/slikken